Salam Nuzul al-Quran

Assalamualaikum

Alhamdulillah sudah 17 Ramadan kita lalui, masih diberi kesempatan oleh Allah SWT. Terasa jakun untuk menulis kerana sudah lama blog ini tidak dikunjungi apatah lagi untuk menulis.Kebetulan hari ini berada di rumah kakak yang sulung yang ada line internet, jadi apa salahnya cuba mencungkil kembali bakat penulisan yang perlu sentiasa digilap. Sebenarnya menulis ini adalah sebahagian cita-cita yang ingin direalisasikan, namun akibat daripada pelbagai kekangan cita-cita ini berhenti seketika. Tujuan blog ini dibuat pun adalah untuk menyemai sikap membaca dan menulis bagi menjana pemikiran yang sentiasa up to date kata orang kampung hambe.

Sekian dahulu. Semoga coleteh ini sebagai pendorong untuk diri ini menekan key pad untuk menulis tentang isu-isu yang lebih dewasa lebih kritikal, matang dan segar seiring peningkatan umur.

Adios

Tarbiyah INGRAW2014

Assalamualaikum,
Alhamdulillah conference yang berlangsung selama dua hari iaitu 27-28 Oktober 2014 telah berlangsung dengan jayanya. Banyak perkara suka dan duka sepanjang berlansungnya persidangan tersebut. Sebagai pengenalannya, INGRAW ini merupakan nama sebuah persidangan. Pada tahun ini dipilih untuk menyertai persidangan ini untuk membentangkan kerja kerja yang bertajuk jeng..jeng...hehe.

Cerita dukaku sebelum berlangsungnya pembentangan, Pembentangan bermula pada pukul 11.00 pagi tapi giliran ku pula pada pukul 11.30 yakni sebagai pembentang yang ketiga. Untuk dijadikan cerita sebelum perbentangan bermula para pembentang perlu memasukkan power point ke dalam laptop supaya mudah nanti. Akan tetapi sayangnya semasa ingin memasukkan power point ke dalam laptop yang disediakan folder di dalam pendriveku semuanya hilang. apa lagi berdebar-debarla hatiku ini. nak tak nak kena balik ambik semula... kisahnya bermula,

-dari dewan ke asrama (berjalan/berlari
-tiba di asrama terlupa nak bawa kunci bilik
-pergi balik ke dewan
-cari kawan yang bawa laptop untuk cari balik folder "(kot-kot ada)
-tak jadi jugak
-berlari balik ke asrama
-lif pulak xjadi dahla bilik tingkat lapan
-mendaki tingkat lapan
-ambil bahan. send email takut tak jadi lagi
-turun drp tingkat lapan
-berlari ke dewan
-sampai dewan pembentang kedua sedang membentang
-ditukar menjadi pembentang keempat
-nasib baik sempat bentang
-dapat satu soalan jer
-komen pun agak banyak

itu cerita suka dan duka sepanjang hari pembentanganku. apa yang aku pelajari daripada kisahku ini. 
1. Buat banyak copy power point ke dalam pendrive
2. save power point ke dalam dropbox
3. send email ke email alternatif
4. jangan simpan virus banyak sangat

wassalam
adios